TYRIMAS - bakterijas naikinantys polimerai



TYRIMAS - Mokslininkai teigia, kad bakterijas naikinantys polimerai padeda išvengti atsparumo antibiotikams

JAV Teksaso A&M universiteto (College Station, Teksasas; www.tamu.edu) mokslininkai teigia sukūrę naują polimerų šeimą, galinčią naikinti bakterijas nesukeliant atsparumo antibiotikams. Pasak Chemijos katedros docento ir pagrindinio tyrimo vykdytojo Kventino Michaudelio (Quentin Michaudel), mokslininkams pavyko susintetinti polimerus kruopščiai sukūrus teigiamai įkrautą molekulę, kurią galima daug kartų susiūti ir suformuoti didelę molekulę, sudarytą iš to paties pasikartojančio įkrauto motyvo, naudojant kruopščiai parinktą katalizatorių, vadinamą AquaMet.

Lenkijos įmonė "Apeiron Synthesis" (Vroclavas; www.apeiron-synthesis.com) gamina "AquaMet" - labai aktyvų rutenio pagrindu pagamintą katalizatorių, skirtą olefinų metatezei (atomų mainams ir pertvarkymui) vandenyje. Michaudelis teigė, kad katalizatorius turi toleruoti didelę krūvininkų koncentraciją ir būti tirpus vandenyje, o tai, jo teigimu, yra neįprasta šio tipo procesams.

Naujieji polimerai suardo mikroorganizmų membraną, nesukeldami atsparumo antibiotikams, teigė mokslininkai. Polimerai ateityje galėtų padėti kovoti su tokiu atsparumu, nes juose yra antibakterinių molekulių, veikiančių pagal mechanizmą, kuriam bakterijos, atrodo, neišsivysto imuniteto, paaiškino Michaudelis.

Draugas ar priešas?

Komanda bendradarbiavo su tautiečių mokyklos - Masačusetso Amhersto universiteto (www.umass.edu) - mokslininkais, kad įvertintų savo polimerus prieš antibiotikams atsparias E. coli bakterijas ir meticilinui atsparų auksinį stafilokoką (MRSA). Bendradarbiaujant polimerai taip pat buvo įvertinti prieš žmogaus raudonuosius kraujo kūnelius. "Dažna antibakterinių polimerų problema yra nepakankamas selektyvumas tarp bakterijų ir žmogaus ląstelių, kai jie nukreipiami į ląstelių membraną", - sakė Michaudel.

Mokslininkai tikisi, kad prieš pereidami prie in vivo (gyvo organizmo) bandymų, jie daugiausia dėmesio skirs savo polimerų selektyvumo bakterijų ląstelėms ir žmogaus ląstelėms gerinimui. Straipsnis apie tyrimų plėtrą praėjusį mėnesį buvo paskelbtas Jungtinių Amerikos Valstijų Nacionalinės mokslų akademijos žurnale "Proceedings of the National Academy of the Sciences of the United States of America" (PNAS; www.pnas.org).


Atgal